Cum se curata mai eficient inoxul?

957
inox
banner mobila la comanda suceava

Rugineste sau nu rugineste? Este una dintre intrebarile cele mai frecvente ale celor care au de-a face cu obiecte din inox, mari ori mici. De obicei aceasta intrebare are o frecventa mai mare in sanul celor care au de-a face cu inoxul la nivel industrial.

Iar daca vorbim despre acest nivel, procesul de coroziune este omniprezent aici. Acest fenomen se intalneste foarte des la otelurile comune datorita oxidului care se formeaza de culoare galben rosiatica pana brun inchis denumit rugina. Astfel de metale se numesc active deoarece fara a se interveni in nici-un fel asupra lor se corodeaza in mediul natural.

Otelurile inoxidabile sunt pasive deoarece au in compozitie si alte elemente. Oxigenul din atmosfera se combina cu cromul din otelul inoxidabil (procent de crom in aliaj intre 12-30%) pentru a forma acest film pasiv de oxid de crom, care protejeaza în continuare la coroziune.

Orice contaminare a suprafetei cu murdarie, sau alte materiale impiedica acest proces de pasivizare si fixeaza agentii corozivi care actioneaza in timp, reducand treptat protectia anticoroziva a otelului.

E necesara o forma de curatare

Curatarea inoxului este necesara atat din considerente estetice, cat si pentru a pastra rezistenta la coroziune. Astfel, o forma de curatare de rutina este necesara pentru a pastra aspectul si integritatea suprafetei.

Este gresita parerea ca frecventa curatare a suprafetelor din inox, spre deosebire de unele alte materiale, ar deteriora aceste suprafete. Practic este imposibil de a „uza” suprafetele din otel inoxidabil prin curatare excesiva.

Otelul inoxidabil isi pastreaza proprietatile cel mai bine atunci când este curat. Iar curatenia e esentiala pentru rezistenta maxima la coroziune. Toate suprafetele expuse din otel inoxidabil ar trebui sa fie sterse cu o cârpa curata si apa calda, folosind un detergent cu un Ph mediu, in mod frecvent creeandu-se o rutina.

Pentru suprafetele murdare sau cu pete se pot utiliza pulberi abrazive sau suspensii ale acestora, care nu zgarie suprafetele, cum ar fi detergentii de uz casnic. Acestea pot fi utilizate cu apa calda, perii moi, bureti sau cârpe curate. Pentru o curatare inox mai activa o mica cantitate de otet adaugata la aceste pulberi va creste rata de succes.

Sablarea are, de asemenea, un rol decisiv in curatarea si mentinerea proprietatilor elementelor de inox. Astfel, se folosesc materiale de sablare speciale, care nu contamineaza feros suprafetele, cum ar fi: granat rosu, oxidul de aluminiu alb sau maro (electrocorindon).

Roca minerala de almandin, granatul, este foarte stabil din punct de vedere chimic. Si nu impregneaza suprafetele sablate. Granatul poate fi folosit atat in sablare umeda, cat si in cea uscata.

Totodata, multe materiale care sunt indicate in sablarea inoxului se folosesc in industria alimentara – pentru sablarea rezervoarelor de aluminiu, cazilor de inox, dar si in spitale si diverse intreprinderi: statii de epurare a apei, trasee de apa.

Exista multe metode de curatare a inoxului si de sablare, dar acestea depind de alegerea fiecaruia in ceea ce priveste eficienta acestor metode.

Pizza Suceava