Vergeturile pot să-și facă apariția încă din perioada pubertății, atât la băieți cât și la fete. Motivul poate fi creșterea în greutate într-un ritm accelerat. Vergeturile au forma unor linii albe și sidefii (dar pot avea și alte culori) și sunt ca niște striații ale pielii. Aceste urme se formează în epiderm, adică în stratul următor de după stratul superficial al pielii. Vergeturile se pot întâlni și la sportivi. Poate fi vorba, de exemplu, despre sportivii de performanță, cei care își cresc masa musculară, sau care ridică greutăți.
Persoanele care suferă însă cel mai mult de pe urma vergeturilor sunt femeile, pentru că acestea trec prin fluctuații de greutate în timpul sarcinii. Majoritatea femeilor gravide prezintă vergeturi la nivelul coapselor, abdomenului și sânilor. Trebuie să știi că nu numai femeile însărcinate pot avea vergeturi, acestea apar oricum atunci când pielea își pierde elasticitatea, pe măsură ce persoana înaintează în vârstă. Poți face ca pielea să redevină fermă și elastică cu ajutorul unor creme puternic hidratante.
După o perioadă, vergeturile se transformă în cicatrici care se pot permanentiza. În aceste condiții, este mai ușor să previi apariția vergeturilor, decât să le tratezi după ce acestea s-au instalat.
Cum poți scăpa de vergeturi
Vergeturile sunt permanente, dar dacă sunt tratate adecvat acestea pot deveni, în timp, mai puțin vizibile/deranjante. Este important de știut că nu toate metodele de ameliorare a vergeturilor funcționează la fel pentru toată lumea. Tocmai din acest motiv este necesar un consult la medicul dermatolog, pentru că acesta poate face o evaluare dermatologică a pielii și poate recomanda un tratament eficient. Iată care sunt cele mai importante recomandări de tratare a vergeturilor:
- adoptă un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat, bogat mai ales în vitamine și minerale.
- hidratează-te adecvat: un nivel optim de hidratare ajută la o mai slabă vizibilitate a vergeturilor deja instalate.
- mergi la medicul dermatolog de îndată ce s-au format vergeturile, indiferent de culoarea acestora. Cele mai bune rezultate terapeutice se obțin în cazul vergeturilor noi.
- folosește creme antivergeturi recomandate de medicul dermatolog.
- menține o greutate corporală adecvată și încearcă să nu suferi de fluctuații de greutate.
- evită efectul de yo-yo, mai ales după eventualele diete.
- fă sport: cel puțin de 2 ori pe săptămână.
Tratamente împotriva vergeturilor
Pe lângă recomandările deja menționate, există și tratamente la care poți apela pentru ameliorarea diverselor tipuri de vergeturi:
- ședințe de masaj anticelulitic/tratament anticelulitic cu LED: pune în mișcare circulația sanguină.
- rejuvenare cu IPL: este o procedură pe bază de lumină intens pulsată, care ajută la creșterea cantității de elastină și colagen din piele.
- ședințe de electrostimulare: pun sângele în mișcare, ajută la tonifiere și îmbunătățesc aspectul vergeturilor.
- împachetări la rece: ajută la eliminarea toxinelor și senzației de picioare grele.
- intervenția cu laser: procedura nu este eficientă în cazul în care vergeturile sunt vechi.
- peeling chimic: ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la îndepărtarea stratului superficial al pielii. Este însă posibil să apară reacții adverse.
- radiofrecvența corporală: tonifiază mușchii. Este folosită această procedură mai ales pentru atenuarea vergeturilor de pe abdomen.
În consecință, pentru a preveni apariția vergeturilor trebuie să:
- eviți fluctuațiile în greutatea corporală;
- consumi alimente bogate în vitamine și minerale;
- adopți o viață activă;
- consumi lichide;
- faci sport.