Problemele de vedere sunt îngrijorătoare pentru oricine, având în vedere faptul că, pentru ființele umane, acesta este simțul preponderent dintre cele cinci. În articolul de față poți citi ce este astigmatismul, cum se manifestă acesta și ce opțiuni de tratare și corectare există.
Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este o problemă relativ comună și în general tratabilă a curburii globului ocular, care determină vedere încețoșată atât în apropiere, cât și la distanță.
Astigmatismul este, de multe ori, prezent de la naștere. El poate evolua simultan cu miopia sau hipermetropia. Uneori, simptomele sunt atât de discrete încât nu impun tratament. Alteori, medicul oftalmolog îi poate prezenta pacientului opțiunile disponibile pentru corectare, Este important să știi ce este astigmatismul și ce implicații are, ca să înțelegi de ce trebuie tratat [1].
Cum recunoști astigmatismul?
Pe lista simptomelor de astigmatism se numără:
- Vedere încețoșată sau deformată;
- Suprasolicitarea ochilor;
- Dureri de cap;
- Dificultăți în ceea ce privește vederea nocturnă [2].
O problemă importantă este aceea că un copil mic nu știe să explice că vederea îi este modificată, după cum se poate ca nici măcar să nu realizeze că există o problemă, dacă acesta este modul în care percepe informația vizuală din prima lui zi de viață.
Din acest motiv, se recomandă ca micuții să treacă printr-un test de screening al vederii, în câteva momente diferite din viața lor:
- În perioada de nou-născut;
- La vizitele periodice la medic, efectuate anual până la atingerea vârstei școlare;
- La fiecare 1 – 2 ani în cazul elevilor [1].
Cum se corectează astigmatismul?
Opțiunile de tratament în cazul astigmatismului presupun fie apelarea la lentile corectoare, fie la o intervenție chirurgicală.
Lentilele corectoare
Lentilele corectoare au ca scop corectarea unghiului de refracție. Ele sunt disponibile sub două forme:
- Ochelari: ochelarii sunt echipați cu lentile cilindrice, menite să compenseze pentru forma modificată a corneei. Ochelarii pot corecta, în același timp, și alte vicii de refracție, cum sunt miopia sau hipermetropia;
- Lentile de contact: ca și ochelarii, lentilele de contact pot corecta cele mai multe cazuri de astigmatism. In plus, ele pot fi folosite in cadrul unei proceduri denumită ortokeratologie, care presupune corectarea viciilor de refracție cu ajutorul unor lentile care se poartă exclusiv noaptea. După o perioadă inițială în care trebuie puse zilnic, aceste lentile speciale se folosesc mai rar, într-un proces de întreținere a formei corneei. Dacă utilizarea lor este întreruptă complet, corneea revine la forma inițială. De menționat că folosirea prelungită a lentilelor de contact crește riscul de infecție, care poate fi mai mare la copii. Medicul oftalmolog este cel mai în măsură să decidă dacă este o opțiune potrivită pentru tine [3].
Intervenția chirurgicală
Astigmatismul se poate corecta și printr-o serie de intervenții chirurgicale care îmbunătățesc vederea și reduc necesitatea purtării ochelarilor. Medicul oftalmolog va alege una dintre tehnicile adecvate de intervenție, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, pentru a remodela curbura corneei și a corecta viciul de refracție.
Ca orice altă intervenție chirurgicală, și aceasta implică unele riscuri și se poate solda cu eventuale complicații:
- Corectarea insuficientă sau supra-corectarea problemei inițiale;
- Apariția unor efecte vizuale de tipul halourilor;
- Xeroftalmie;
- Infecții;
- Cicatrici corneene;
- Pierderea vederii [2].
Alegerea metodei potrivite pentru corectare trebuie realizată în urma unei discuții ample între medicul specialist și pacient, după examinarea completă a acestuia din urmă. Medicul va expune opțiunile adecvate situației particulare, iar pacientul va alege ceea ce consideră că i se potrivește, în funcție de riscurile pe care e dispus să și le asume, de alte probleme de sănătate existente și de alte criterii și preferințe personale.
Indiferent de metoda de corectare aleasă, este important ca diagnosticul și intervenția să se facă timpuriu, cât mai devreme posibil, pentru a preveni agravarea simptomatologiei și alterarea calității vieții.
Bibliografie:
- “Astigmatism – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835, accesat la 26.11.2022;
- Boyd, Kierstan. “What Is Astigmatism?” American Academy of Ophthalmology, 31 Aug. 2018, www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-astigmatism, accesat la 26.11.2022;
- NHS Choices. Astigmatism. 2019, www.nhs.uk/conditions/astigmatism/, accesat la 26.11.2022.
Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1M9LS0zG-i2WahNAjYLa_Tpdj-VcPxhHi/view?usp=share_link