Este fundamental să îl susții pe copilul tău atunci când începe să citească singur. Citirea independentă este o experiență fundamentală, care nu poate fi înlocuită de nimic. Chiar dacă startul poate fi mai mai dificil, iar entuziasmul se poate pierde destul de rapid, folosind cărți interesante, cum sunt aceste benzi desenate de la Editura Arthur, cei mici vor descoperi treptat ușurința lecturii. Este responsabilitatea noastră, ca părinți, să fim alături de ei și să-i încurajăm pe copii să depășească acest decalaj. După depășirea momentelor complicate, copiii vor percepe lectura ca pe o plăcere majoră, iar acest sentiment îi va însoți pe tot parcursul vieții.
Dragostea pentru lectură este foarte valoroasă, iar beneficiile includ acumularea de cunoștințe generale, impact benefic asupra performanțelor academice, creșterea vocabularului și dezvoltarea imaginației.
Cercetările sugerează că timpul petrecut de un copil citind de plăcere, reprezintă un indicator cheie pentru succesul viitor, chiar mai important decât statutul socio-economic al familiei lor. Anumite obiceiuri și practici folosite în mod regulat pot ajuta copiii să își dezvolte pasiunea pentru lectură.
- Citește-i copilului tău încă de la cea mai fragedă vârstă
Obiceiul de a citi se cultivă într-o perioadă lungă timp, din acest motiv este important să nu practicați doar seara la culcare. Alege ca printre primele jucării pentru copilul tău să incluzi și câteva cărți textile, speciale pentru bebeluși. De fiecare dată când aveți puțin timp la dispoziție, uitați-vă împreună la poze, în timp ce tu îi citește cu interes de fiecare dată.
- Află ce subiecte îi plac
Secretul este să găsești autori, cărți sau genuri care să-l atragă pe cel mic. Pot fi cărți de aventură, cu eroi, cu animăluțe pufoase ori cu copii la fel ca el. Cu siguranță vei găsi destule variante de care se va îndrăgosti, așa că nu rata niciun moment să îi prezinți o carte nouă.
- Povestește-i despre cărțile pe care le citești
Atunci când copilul tău va vedea cât de pasionat vorbești despre întâmplările din ultima carte pe care o citești, va dori să te urmeze și el în minunata lume a cărților. Explicându-i în cuvinte simple, pe înțelesul lui, poți ajuta copilul să înțeleagă că lectura este mai mult decât educație sau divertisment pe termen scurt. O carte grozavă va rămâne cu tine pentru totdeauna, oferindu-ți adevărate lecții de viață atunci când te confrunți cu diverse provocări.
- Mergeți regulat la bibliotecă și în librării
Încă de la cele mai mici vârste, îi poți prezenta copilului biblioteca de lângă casa voastră sau librăriile din zonă, ca pe niște locuri fascinante pline cu cărți, jucării și lucruri distractive. Arată-i cărți colorate sau cu activități, cărți senzoriale sau cu personajele preferate. Biblioteca poate fi o variantă mai accesibilă deoarece nu va trebui să investești foarte mult în cărțile pe care le veți citi.
- Fii un model pentru copil
Adu-ți aminte de această vorbă înțeleaptă: ”copiii fac ceea ce văd nu ceea ce li se spune”. Degeaba îi explici cât de bine este să citească, dacă tu nu faci decât să te uiți la televizor. Cu cât te va vedea mai des cu o carte în mână, cu atât mai mult va dori să te imite și să ți se alăture în această pasiune deosebită. Înainte de culcare sau chiar dimineața, făceți-vă un obicei din a citi cel puțin câteva pagini împreună sau fiecare cu cartea lui. Mulți copii sunt foarte obosiți la finalul zilei, astfel încât ai putea fi tentat să-l trimiți direct la culcare. Cu toate acestea, după ce s-a băgat în pat, fă-ți timp 10-15 minute să rămâi lângă el, pentru a vă uita împreună pe o carte. Chiar dacă adoarme între timp, imaginea cărții îl va însoți și pe tărâmul viselor, astfel încât primul lucru pe care îl va face dimineața va fi să își dorească să continue lectura.