Deși nu există încă statistici care să o confirme, părerea generală a neurologilor și specialiștilor în educația copiilor este că aceștia nu ar trebui să aibă un smartphone mai devreme de 12 ani, iar timpul petrecut în fața calculatorului ar trebui să fie redus la minim.
Trăim însă înconjurați de tehnologie, iar accesul la smartphone-ul unuia dintre părinți este foarte facil, dacă nu chiar încurajat de unii dintre aceștia, din dorința de a-și distra copiii. Ceea ce la început pare doar o distragere a atenției de moment devine treptat o preocupare permanentă, astfel că foarte mulți prichindei de 4-5 ani pot petrece ore în șir urmărind video-uri sau jucând jocuri pe telefon, fără a se bucura de contactul cu realitatea prea mult timp.
Dacă și copilul tău este captivat de telefon, iată 5 idei de activități alternative la această distracție, care nu provoacă dependență.
Top 5 activități alternative
1. Webee – este o alternativă sănătoasă la jocurile video rapide, colorate și gălăgioase. Este vorba despre o consola educativă, disponibilă pe Webee.ro, ce se conectează la internet de pe computer, ajutând micuții să învețe noi lucruri și să deprindă abilități variate, în funcție de grupa lor de vârstă.
Aceasta ajută la formarea procesului de luare a deciziilor, prin 50 de jocuri educative, pe categorii de vârstă și îl va distra pe cel mic cu o tastatură cu design modern, astfel încât să uite de telefon.
2. Slime– probabil fiecare părinte a cumpărat pentru prichindelul său acea pastă vâscoasă, foarte elastică și colorată și extrem de amuzantă, o jucărie populară în rândul copiilor sub 10 ani. Ei bine, folosind pastă de dinți, gelatină, apă, făină, sau alte diverse ingrediente, ușor de găsit prin casă, poți face alături de cel mic propriul slime. Va fi o bucurie pentru el să observe rezultatul muncii sale și e posibil să fie chiar nerăbdător să testeze jucăria homemade înainte de a fi gata, dar cu siguranță va fi distractiv și își va dezvolta abilitățile senzoriale.
3. Învață-l caligrafia – deși foarte mulți copii vor face temele și lecțiile online în viitor, direct de pe tastatură, beneficiile scrisului de mână cuprind relaxarea, dezvoltarea simțului artistic și concentrarea. Pornind de la desene și litere, tu și cel mic puteți dezvolta tipuri de fonturi noi, desene frumoase, folosind doar o peniță, cerneală și propria imaginație. Trecerea informațiilor din creier către mâini s-a demonstrat a fi de mare ajutor la memorarea lor, astfel că îi poți antrena mintea odată cu degetele!
4. Gătiți împreună – chiar dacă în general părinții feresc copiii sub 6 ani de accesul la obiectele tăioase sau fierbinți din bucătărie, este foarte util pentru mintea lor să participe la gătirea mâncărurilor zilnice sau a prăjiturilor, alături de tine. Vor deveni curioși, dornici să încerce și ei și vor învăța enorm despre măsurarea cantităților, timpul de așteptare și nu numai. Procesele chimice care au loc în laboratorul culinar reprezintă o veritabilă lecție de știință în doi, e drept, cu dezordinea de rigoare, dar și cu rezultate delicioase!
5. Karaoke– foarte ușor de improvizat, o sesiune de karaoke implică un playlist cu melodii cunoscute și pentru cel mic, pe care să le memorați și să cântați apoi versurile împreună. De asemenea, puteți opta și pentru citirea textului de pe ecran/foaie, dacă micuțul are deja această abilitate.
Acestea sunt doar câteva dintre alternativele sănătoase la utilizarea smartphone-ului pentru distracție. Există o plajă infinită de opțiuni, important este să-ți dorești să interacționezi cu cel mic și să-l stimulezi pentru a descoperi mediul înconjurător și nu doar pe cel digital.