Guta este cea mai întâlnită formă de artrită inflamatorie și poate provoca dureri severe ce apar brusc și care afectează semnificativ modul în care se desfășoară activitățile zilnice, precum și calitatea vieții. La momentul actual nu există un tratament care să permită vindecarea gutei, însă afecțiunea poate fi ținută sub control prin administrarea de medicamente și respectarea unor reguli igieno-dietetice. Citește în continuare și află cum se manifestă guta, de ce apare și cum poate fi tratată!
Care sunt simptomele gutei?
De obicei guta afectează câte o articulație pe rând, cel mai frecvent fiind implicată articulația degetului mare de la picioare. Alte articulații ce pot fi afectate de gută sunt cele ale degetelor mici, a gleznei și a genunchiului. Printre simptomele resimțite la nivelul articulațiilor se numără durerea (de obicei intensă), creșterea în dimensiuni a articulației, înroșirea și încălzirea pielii în dreptul articulației.
Care este cauza apariției gutei?
Guta apare ca urmare a nivelului persistent crescut de acid uric în sânge. Acidul uric este un produs pentru degradarea bazelor purinice, substanțe ce intră în alcătuirea organismului sau care pot proveni din alimente. Creșterea nivelului de acid uric în sânge favorizează depunerea cristalelor de acid uric la nivelul articulațiilor conducând la apariția manifestărilor gutei [1].
Cine este afectat de gută?
Bărbații sunt mai des afectați de gută decât femeile. De asemenea, dacă un membru al familei suferă de această afecțiune, este probabil să te afecteze și pe tine. Alți factori de risc ce pot favoriza apariția gutei sunt:
- greutatea excesivă;
- consumul de alcool;
- nivelul crescut de colesterol;
- tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială);
- diabetul zaharat;
- administrarea de medicamente (de exemplu anumite medicamente folosite pentru eliminarea apei în exces din organism).
Cum se tratează guta?
Simptomele gutei apar periodic, o dată la câteva luni sau uneori chiar la câțiva ani. În funcție de frecvența atacurilor de gută, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente care să scadă nivelul acidului uric din sânge, pentru a scădea consecutiv și depunerea cristalelor la nivelul articulațiilor [2]. Cu toate acestea, este important ca tratamentul medicamentos să fie însoțit de schimbări susținute ale stilului de viață precum:
- menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
- evitarea consumului de alcool;
- consumul unei cantități corespunzătoare de lichide pentru a evita deshidratarea;
- practicarea regulată a activității fizice;
- adoptarea unei diete echilibrate, cu evitarea anumitor alimente (carne roșie, organe) [1].
Pentru gestionarea simptomelor intense din timpul atacului de gută, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente care să reducă inflamația și durerea.
În concluzie, guta este o afecțiune des întâlnită în rândul pacienților și poate provoca simptome severe care să limiteze activitățile din viața de zi cu zi. Adoptarea unui stil de viață echilibrat cu încorporarea periodică a activității fizice și evitarea consumului de alcool și de alimente ce pot conduce la creșterea nivelului de acid uric reprezintă măsuri ce pot scădea frecvența atacurilor de gută. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute la nivelul articulațiilor, ia legătura cu medicul tău și află ce poți face pentru a le gestiona eficient!
Surse informative
- “Gout.” Centers for Disease Control and Prevention, 27 July 2020, www.cdc.gov/arthritis/basics/gout.html
- “Gout.” NHS Choices, NHS, 9 Oct. 2020, www.nhs.uk/conditions/gout/