Rezistența clădirilor este un aspect foarte important în construcții, unul pe care se pune un foarte mare accent mai ales ca urmare a cutremurului major produs în anul 1977. De atunci, regulile privind construirea s-au schimbat destul de mult, însă un lucru a rămas constant și anume folosire fierului beton pentru realizarea construcțiilor durabile. Află tot ce trebuie să știi despre fier beton și cum îl poți folosi pentru a te bucura de construcții rezistente!
Ce este fierul beton?
Prin fier beton se înțelege conlucrarea a două materiale cu proprietăți distincte care conferă clădirilor un plus de rezistență și de durabilitate. În timp însă, denumirea de fier beton a fost atribuită elementelor de armare care se folosesc pentru structura de rezistență a clădirilor.
Acest tip special de oțel este integrat în structuri prin construirea unui schelet metalic, pentru ca mai apoi, ulterior cofrării, să fie turnat betonul. Astfel, ca urmare a acestor procese, structura funcționează ca un monolit. Acest lucru înseamnă o combinare a proprietăților, fiind cunoscut faptul că betonul rezistă foarte bine la compresiune, în vreme ce oțelul poate rezista la solicitări de întindere.
Fierul beton se calculează în faza de proiectare
Un aspect important este și cantitatea de armătură care se folosește pentru realizarea construcțiilor. Pentru a ști cât fier beton îți este necesar pentru realizarea unei construcții va fi nevoie să discuți cu un inginer proiectant structurist, deoarece doar acesta va putea să calculeze, prin programe speciale, cantitatea de armătură pe care ar trebui să o dispui la nivelul construcției. Se recomandă ca aceste cantități să fie urmate cu strictețe pentru că, în caz contrar, rezistența clădirii are de suferit.
Ulterior, după ce ai calculată cantitatea necesară de armătură, tot ce trebuie să faci este să alegi magazinele de materiale de construcții specializate care să îți ofere materialele dorite.
Fierul beton poate fi de mai multe tipuri
În construcții există mai multe tipuri de fier beton, fiecare dintre acestea putând fi folosit în funcție de tipul lucrării. Astfel, fierul beton poate fi striat sau neted, sau poți găsi elemente de armătură sub formă de colaci de sârmă. Fierul striat asigură o aderență mai bună la beton, tocmai datorită striațiilor, în vreme ce sârma este folosită, cel mai adesea, pentru a lega elemente de armătură sau pentru etrieri.
Din nou însă, este nevoie să observi proiectul tehnic al construcției pentru a ști ce anume să folosești și în cadrul cărui element structural, deoarece fiecare tip de armătură asigură un plus de rezistență acolo unde este nevoie de acesta.
Oțelul beton oferă rezistență și durabilitate, dar este și economic
Fără îndoială rolul armăturilor într-o construcție nu poate fi contestat, iar în același timp oțelul oferă și avantajul realizării unor construcții economice. Practic, o construcție armată este o construcție cu durabilitate mare, care permite o exploatare sigură. Oțelul beton este rezistent la mișcări seismice și conferă betonului acel plus de rezistență de care are acesta nevoie.
De asemenea, oțelul preia încărcările de întindere de încovoiere și pe cele de compresiune cu o la fel de mare ușurință, fără a mai fi nevoie de alte materiale de adaos. În plus, fier betonul suportă greutatea proprie a clădirii, permițând acesteia să reziste. Din punct de vedere al costurilor, materialul este de asemenea eficient, lucru care înseamnă costuri reduse de mentenanță.
Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi despre fier beton, înainte de a te apuca să construiești. Alege să discuți cu specialiștii în domeniu și să lucrezi cu o echipă de muncitori profesioniști, pentru a avea certitudinea că alegi acele elemente de armătură care se potrivesc cel mai bine proiectului tău de construire!