Fie că mergi la facultate, vrei să cumperi o mașină sau o casă, fie că ai o cheltuială unică personală la orizont, diferite tipuri de împrumuturi se potrivesc diferitelor situații. Este înțelept să te familiarizezi cu destinațiile fiecărui tip de credit bancar, inclusiv cu termenii de rambursare și cerințele de împrumut.
Iată o listă succintă cu informațiile de care ai nevoie:
1. Credite de nevoi personale
Majoritatea instituțiilor financiare oferă credite de nevoi personale, banii putând fi folosiți pentru aproape orice uz, de la cumpărarea unui nou televizor smart până la plata facturilor pe timp de iarnă. De obicei, acest împrumut este negarantat, ceea ce înseamnă că debitorul nu aduce garanții care pot fi confiscate în caz de nerambursare, cum se întâmplă cu un credit auto sau cu un împrumut de locuință.
Un credit de nevoi personale poate fi obținut pentru câteva sute până la câteva mii de lei, cu perioade de rambursare flexibile până la cel puțin 5 ani.
2. Carduri de credit /cumpărături
De fiecare dată când un consumator plătește cu un card de cumpărături, acest lucru este echivalent cu contractarea unui împrumut mic de nevoi personale. Debitorului i se oferă o anumită sumă din care poate folosi oricât își dorește pentru finanțarea achizițiilor personale. Pentru fiecare plată, utilizatorul poate alege un număr de rate conform parteneriatelor încheiate între banca emitentă și magazine.
Când soldul este plătit integral la data scadentă, nu se percepe dobândă pentru următoarele plăți. Dacă o parte din datorie rămâne neplătită, dobânda este percepută în fiecare lună până la rambursarea totală.
Față de un credit de nevoi personale care poate fi folosit doar odată, cardul de cumpărături poate fi utilizat pe toată perioada vieții. Banii pe care îi rambursezi reintră în posesia ta și pot fi folosiți pentru următoarele cumpărături planificate.
3. Credite imobiliare / ipotecare
Un credit ipotecar, de asemenea cunoscut sub numele de împrumut pentru locuință, îți permite să beneficiezi de o sumă de bani semnificativă pentru a finanța cea mai mare achiziție din viața ta – noua ta proprietate. Termenii de rambursare a creditelor ipotecare sunt flexibili, dar cei mai cunoscuți rămânând între 15 și 30 de ani.
Există două tipuri de împrumuturi pentru locuință: credit ipotecar cu rată fixă și cu rată variabilă. Pentru creditele cu rată fixă, valoarea ratelor rămân aceleași pe toată durata contractului de împrumut. În schimb, pentru creditele cu rată variabilă, valoarea ratelor pot fluctua conform situației economice și indicelui de referință (IRCC) care afectează dobânda.
Unele tipuri de credite imobiliare vin cu avantaje speciale. De exemplu, la contractarea creditului imobiliar ACASĂ de la Credit Europe Bank, poți beneficia de o reducere de 0.25 puncte procentuale la dobândă. Reducerea se aplică celor care dețin un card de salariu sau de cumpărături emis de bancă sau vor să aplice pentru aceste produse bancare. – trebuie modificat acest continut
4. Credite auto
Atunci când nu ai bani la îndemână pentru a cumpăra un autovehicul, un credit auto te poate ajuta să-ți îndeplinești această dorință. Majoritatea creditelor auto pot fi utilizate în finanțarea unui vehicul nou sau second-hand.
Împrumuturile auto sunt asemănătoare creditelor de nevoi personale și creditelor ipotecar din punct de vedere al modalității de rambursare.
Cu toate acestea, reține că deținerea unui autovehicul implică mai multe costuri decât achitarea lunară a creditului, cum ar fi: asigurarea de mașină, combustibilul, costurile de întreținere și, în unele cazuri, parcarea și reparațiile.
5. Credite pentru studenți
Împrumuturile pentru studenți îi pot ajuta pe aceștia să-și plătească taxele universitare, umplând lacunele financiare și oferindu-le fonduri esențiale pentru a acoperi cheltuielile educaționale. În multe cazuri, unele credite ajută studenții să-și achite chiria pentru a-și urma în liniște cursurile.
Pentru obținerea unui astfel de împrumut, studentul trebuie să aducă un co-debitor care să asigure rambursul, în special dacă nu este angajat. De asemenea, trebuie să furnizeze documentele necesare care să ateste scopul utilizării creditului.
Prin urmare, un credit bancar poate fi un instrument util în atingerea obiectivelor din viață, fără să-ți dezechilibreze sănătatea financiară. Cel mai important lucru este să-l folosești în mod responsabil.