Achiziționarea bijuteriilor pentru copii necesită multă atenție și o informare temeinică în prealabil. Astfel, micuții se vor simti confortabil purtându-le, iar părinții vor avea certitudinea că au făcut cea mai bună alegere pentru prichindeii lor.
De data aceasta, am ales să prezentăm un ghid util cu sfaturi și trucuri pentru alegerea cerceilor, un accesoriu de nelipsit pentru fetițe încă din primele zile de viață.
Care sunt cele mai potrivite materiale pentru cerceii de copii
În primul rând, foarte important este materialul din care sunt confecționați cerceii pentru copii deoarece pielea sensibilă a micuților este predispusă la eczeme și reacții alergice. Aurul de 14 sau de 18 karate este o alegere potrivită, fiind rezistent de-a lungul timpului și, de obicei, compatibil cu pielea micuților (cazurile de alergii la aur fiind extrem de rare). În funcție de modelul dorit, există posibilitatea ca aurul să fie folosit în asociere cu alte materiale – cel mai adesea cupru sau paladiu – caz în care este indicată alegerea unor bijuterii cu un karataj mai mare (cu un conținut mai ridicat de metal prețios).
Argintul rămâne, însă, varianta cea mai populară datorită prețului accesibil. Platina este, la rândul său, o alternativă sigură, însă prețul ridicat al acesteia nu este întotdeauna prietenos cu bugetul părinților.
Cum alegem sistemul de închidere al cerceilor pentru copii
Sistemul de prindere al cerceilor pentru fetițe este o altă caracteristică importantă care necesită atenție. Există cel puțin opt tipuri de închizători din care poți alege, însă de departe cei mai populari sunt cerceii cu tortiță. Aceștia sunt foarte apreciați de către părinți deoarece sunt ușor de pus, confortabili pentru cei mici și siguri, deoarece mecanismul leverback nu permite desfacerea accidentală a bijuteriilor în timpul somnului sau a altor activități ai micuților.
Un alt model apreciat de cercei pentru fetițe sunt cei cu închizătoare tip șurub. Aceștia prezintă un sistem care împiedică tija să se deplaseze, prevenind înțeparea urechii sau a capului.
O altă categorie de bijuterii destinată fetițelor este reprezentată de cerceii cu prindere „în tub”. Ei au, însă, un mare dezavantaj și anume dificultatea de atașare în ureche motiv pentru care sunt de evitat în cazul bebelușilor.
Cerceii ideali pentru nou-născuți
Prima pereche de cercei este, de multe ori, o amintire pe care fetițele o păstrează toată viața. Cu atât mai mult, alegerea bijuteriilor pentru nou născut devine și mai importantă.
Pe lângă criteriile care se referă la material și la sistemul de închidere despre care am discutat deja, apare acum o nouă preocupare în selectarea celor mai potriviți cercei pentru bebeluși: dimensiunea. Ei vor fi semnificativ mai mici decât modelele destinate copilașilor de vârste mai mari și, totodată, vor avea tija mai subțire.
Se recomandă ca prima pereche de cercei pusă după găurirea lobilor urechilor să fie menținută timp de 4-6 săptămâni, pentru ca rana să se vindece în totalitate. După această perioadă, părinții și nașii pot contribui la îmbogățirea colecției de bijuterii a copilului! De asemenea, în perioada de vindecare se pot dezinfecta cerceii atașați urechii folosind dezinfectant și comprese sterile.
Cerceii pentru copii trebuie să întrunească mai multe cerințe, deci nu este suficient să exceleze doar la capitolul „estetică”. Tocmai din acest motiv, alegerea primei perechi de cercei ai unei fetițe este, deseori, o temă dificilă pentru viitorii sau proaspeții părinți; mai presus de orice, bijuteriile menite copiilor trebuie să le confere acestora siguranță și confort în timpul purtării.