Ce este de făcut când caseta de direcţie se strică?

2397
Ce este de făcut când caseta de direcţie se strică?
banner mobila la comanda suceava

Poate esti in situatia in care ai o caseta de directie auto defecta si nu stii daca sa achizitionezi una noua sau sa o reconditionezi. Servodirectia auto are un rol determinant atat pentru exploatarea efectiva cat si in ceea ce priveste siguranta rutiera.

Din pacate pentru noi, detinatorii sau utilizatorii de autovehicule, in Romania, caseta de directie defecta a devenit ceva “firesc”. Asta pentru ca starea soselelor este destul de precara, si rotile lovesc foarte des (zilnic, chiar de mai multe ori in aceeasi zi) diverse denivelari, gropi, sine de tramvai si bineinteles, borduri. Caseta de directie este piesa mecanica a unui autovehicul careia i se transmit toate socurile preluate de catre anvelope.

Evident, dupa o perioada, toate aceste socuri afecteaza functionarea corecta a casetei de directie si aceasta cedeaza.

Caseta de directie reprezinta inima sistemului de directie si este piesa care transmite miscarea volanului catre roti, stabilind directia in care merge autoturismul. Totusi, pana la caseta de directie, socurile suportate si preluate de anvelopele masinii, sunt transmise catre jante, apoi preluate de fuzeta, care este legata, prin intermediul bieletelor si a capetelor de bara, la caseta de directie a masinii.

Este drept, ca pana la caseta de directie, mai sunt si alte piese care se pot strica, dar daca rulezi masina foarte mult pe un carosabil cu denivelari, aceasta va ceda mai repede. Asta pentru ca este o piesa complexa, formata din mai multe elemente metalice, care functioneaza in contact direct , permanent si din aceasta cauza, socurile resimtite, in timp produc uzuri interioare ale acestor componente.

Specialistii din domeniu, de cele mai multe ori, mentioneaza importanta efectuarii unor controale si verificari periodice ale servodirectie auto, in ateliere autorizate si doar cu echipamente conforme si certificate, pornind de la calculatoare si sisteme de diagnoza, multumim Depozitul de Laptopuri pentru suportul oferit, si pana la accesorii auto de inalta performanta.

Fiind compusa din mai multe elemente, la o caseta de directie, pot sa apara defecte in mai multe zone. Se pot defecta semeringurile laterale,si din cauza acestora, caseta incepe sa piarda uleiul hidraulic, folosit la functionarea ei. De asemenea, pot sa apara defecte la sistemul interior, pinion—cremaliera, care sunt, de fapt doua roti dintate. Din cauza socurilor,acesti dinti se uzeaza sau se rup si atunci apare un joc in volan. Sigur ca si supapele si garniturile de la pistonul interior pot sa cedeze si sa produca defecte ale casetei de directie.

Dar nu-ti fa grija, in cazul in care caseta de directie cedeaza, masina ta va avea niste simptome clare. De exemplu, daca ai vazut sub masina caseta de directive umeda sau ai gasit pete de ulei pe asfalt, este clar un semn al casetei de directie defecta. De asemenea, daca masina prezinta un joc in volan si daca atunci cand misti volanul nu e nici o diferenta la directie si se mai aude si un sunet metalic, iarasi e un semn al unui defect aparut la caseta. Odata ce ai constatat aceste semne, e bine sa mergi la un service specializat pentru reparatii casete de directie pentru o verificare. Imagineaza-ti cum ar fi sa rulezi masina pe un drum cu serpentine si sa pierzi tot uleiul din caseta de directie si sa nu iti mai functioneze deloc servodirectia…

Dar ce faci cand constati ca masina ta are caseta de directie defecta? Pe aceasta cale, mentionam ca se impune o abordare mai complexa, o analiza tehnico-comerciala avansata, pentru a sti exact cum este indicat sa intervenim si sa procedam efectiv.

Colectivul Meseriasi La Cheie, in cadrul mai multor workshop-uri, au evidentiat o parte din urmatoarele particularitati.

Bineinteles ca ai mai multe variante, in aceasta situatie. Cea mai buna, dar si cea mai putin utilizata, mai ales daca masina nu mai este in perioada de garantie, este sa inlocuiesti caseta de directie defecta cu una noua. De ce este cea mai putin utilizata metoda? Pentru ca o caseta de directie originala, noua, este foarte scumpa, pretul ei ajungand la cateva mii de lei.

Mai ai varianta alegerii unei casete de directive second-hand, de la un magazin de piese auto dezmembrate. Este o varianta putin recomandata, deoarece, dupa un numar de kilometri pot sa apara aceleasi defecte sau unele mai grave.

Cea mai utilizata solutie este aceea de a merge la un service specializat in reparatii si reconditionari casete de directie. De obicei, preturile pentru reconditionarea unei casete de directie pornesc de la 500-600 de lei.

Reconditionarea casetei de directie este metoda preferata la noi in tara, pentru ca este o solutie destul de economica din punct de vedere material, si in urma ei, caseta de directive este adusa la stare de functionare, ca atunci cand era noua. Piesele din interiorul casetei de directive sunt inlocuite cu unele noi, dintii sunt refacuti si in final, caseta de directie va fi cu exteriorul ei vechi, dar cu interiorul nou si functional.

Poti alege sa reconditionezi caseta de directia a masinii tale, sau poti alege sa iei o caseta deja reconditionata. Service-ul care se ocupa cu aceste reparatii iti va oferi garantie pentru caseta reconditionata.

Exista situatii, destul de rare, cand caseta de directie pe care o ai pe masina nu mai poate fi reparata si atunci ai doar varianta de a achizitiona una de la service.

Este bine sa verifici, periodic, starea de functionare a casetei de directie, pentru a evita aparitia unor defecte majore, care, din pacate, pot duce la aparitia unor accidente in trafic.

Pizza Suceava