Ce este apendicele, cum funcționează și care este rolul acestuia în organism?

859
Ce este apendicele, cum funcționează și care este rolul acestuia în organism?
banner mobila la comanda suceava

Ce este apendicele

Apendicele este un organ cilindric, situat la joncțiunea dintre intestinul subțire și cel gros. Are forma unui tub lung de aproximativ 9 centimetri, un diametru de circa 8 milimetri și pornește de la locul de confluență a celor 3 tenii musculare ale cecului (sub valvula ileocecală). 

Funcționarea apendicelui

Apendicele este situat în partea dreaptă de jos a abdomenului, iar funcția lui este încă necunoscută. Una dintre teoriile din ce în ce mai vehiculate în domeniul medical este aceea că apendicele este de fapt un depozit al bacteriilor bune și are rolul de a reporni sistemul digestiv după cazurile severe de diaree. 

Rolul apendicelui

În trecut, se credea că apendicele nu are un rol activ în organism. De aceea, în cele mai multe cazuri, era eliminat în cazul unor intervenții chirurgicale abdominale, în ideea de a elimina riscul unei operații ulterioare cauzate de apendicită (inflamarea apendicelui). 

Recent s-a descoperit că apendicele este bogat în foliculi limfatici, astfel are un rol activ în apărarea anti-infecțioasă a organismului și chiar stimulează peristaltismul intestinal.

În plus, apendicele joacă și un rol în maturarea limfocitelor de tip B și în producerea imunoglobulinelor de tip A, fiind de fapt o componentă importantă a sistemului imunitar. 

Ce este apendicita

Apendicita este cea mai frecventă inflamație a apendicelui și este una dintre cauzele durerilor abdominale acute. Poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă și sex. Dacă apendicita nu este tratată la timp și adecvat se poate agrava și se poate ajunge la: 

  • ruperea apendicelui.
  • peritonită: este o complicație a apendicitei care poate pune în pericol viața pacientului. Dacă se perforează apendicele, se poate infecta cu bacterii și se ajunge la peritonită. Peritonita se manifestă prin dureri abdominale puternice, febră peste 38,5 grade Celsius, puls accelerat, balonare, stare generală de rău.
  • abces apendicular: este o formă severă a apendicitei, presupune acumularea de puroi la nivelul țesutului. Se tratează cu antibiotice sau, în cazurile mai grave, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Diagnosticul se stabilește prin ecografie sau radiografie. 

Cum se previne apendicita

Nu există metode sigure prin care apendicita poate fi prevenită. Cu toate acestea, se crede că alimentația este foarte importantă, este necesar să se pună accent pe fibre (fructe, legume, orez, pâine integrală) și pe hidratare corespunzătoare, pe tot parcursul zilei. Din ceea ce se cunoaște până acum, apendicita este mai puțin întâlnită în țările în care populația consumă alimente bogate în fibre.

Pizza Suceava