Bronșita reprezintă o afecțiune la nivelul plămânilor ce implică faptul că mucoasa care se află pe bronhii ajunge să se inflameze. Drept urmare, se formează un mucus ce provoacă tuse însoțită de expectorație, iar în unele cazuri duce la dificultăți de respirație. Această afecțiune este de două tipuri: acută și cronică. Sunt două cauze care duc la dezvoltarea afecțiunii:
-
Virusurile
Una dintre cauzele care pot dezvolta bronșita se află infecțiile cu virusuri, ce afectează între 85% și 95% din populația adultă. [1] Virusurile care duc la răceală și gripă comună pot provoca și bronșita acută. Astfel, sunt o cauză comună, iar medicul va stabili, în urma evaluării pacientului, o schemă de tratament personalizat.
-
Bacteriile
Bacteriile sunt cealaltă cauză a bronșitei. În cazuri rare, bronșita bacteriană poate apărea după o infecție virală a afecțiunii. Acest lucru se poate întâmpla ca o consecință a infecțiilor bacteriene cu Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae și Bordetella pertussis, care duc și la instalarea tusei convulsive.
Factorii de risc
Există și unii factori de risc pentru bronșită. Printre aceștia se află:
Factorii iritanți
Fumul, ceața sau poluarea – pot duce la inflamarea traheei și ale tuburilor bronșice, fiind cauze ale bronșitei acute. Atunci când există factori iritanți de acest gen, afecțiunea nu este contagioasă. Fumatul activ și cel pasiv pot duce la dezvoltarea bronșitei cronice. Peste 90% dintre persoanele care au bronșită cronică au istoric ce implică fumatul. [2]
Alte afecțiuni ale plămânilor
Persoanele care se confruntă cu alte afecțiuni care se află la nivelul plămânilor, cum ar fi, de pildă, bronșită cronică sau astm bronșic, pot face și bronșită acută. Nici în astfel de cazuri bronșita acută nu este contagioasă, întrucât nu se dezvoltă dintr-o infecție. Bronșita cronică apare când tuburile bronșice se irită și se inflamează în mod repetat, secretând o cantitate mare de mucus, fapt ce obturează căile respiratorii și duce la dificultăți de respirație și la complicații.
Inflamații
Inflamațiile pot deteriora cilii, care sunt structuri asemănătoare cu firele de păr ce mențin căile respiratorii eliberate de germeni sau de alți factori ce pot produce iritații. Când cilii nu funcționează în mod corespunzător, căile respiratorii devin, deseori, un loc unde se acumulează bacterii și virusuri, ce duc la infecții bacteriene sau virale, în funcție de caz.
Alți factori de risc sunt și:
- Temperaturile scăzute;
- Boala de reflux gastro-esofagian.
Măsuri de prevenire
Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a minimaliza posibilitățile de a dezvolta bronșită. Este indicat să renunți la fumatul activ sau, dacă nu obișnuiești să fumezi, să eviți zonele în care ești expus fumatului pasiv.
Pe lângă renunțarea la fumat, iată ce mai este benefic să faci:
- Evită să folosești sau să te afli în zona vopselurilor proaspăt aplicate care elimină vapori ce irită căile respiratorii – în spațiile unde există substanțe toxice, poartă măști de protecție;
- Evită zonele în care există nivel ridical al poluării aerului;
- Menține mediul curat, aerisește frecvent;
- Respectă normele de igienă, de exemplu, spală frecvent mâinile;
- Evită persoanele bolnave;
- Efectuează vaccinurile recomandate de medic, precum cel antigripal, antipneumococic, anti-SARS-CoV-2.
Acordă atenție sănătății tale indiferent de anotimp și adoptă un stil de viață sănătos, din care să excluzi fumatul. Ia-ți măsurile de precauție necesare pentru a evita expunerea la factorii iritanți și mergi la controale de rutină, pentru a identifica din timp eventuale probleme.
Surse de referințe:
- Kahn, April. “Acute Bronchitis: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/bronchitis;
- Madell, Robin. “Chronic Bronchitis: Symptoms, Treatment, Causes, and More.” Healthline, Healthline Media, 16 Dec. 2021, www.healthline.com/health/copd/understanding-chronic-bronchitis.