Pentru cine nu este încă familiarizat cu beneficiile imense pentru sănătate ale consumului regulat de lapte și brânzeturi din lapte de CAPRĂ, precizez:
+ LAPTELE DE CAPRĂ fortifică organismul şi îi întăreşte imunitatea naturală, fiind cel mai apropiat ca structură de laptele matern;
+ LAPTELE DE CAPRĂ este o sursă importantă de calciu, fosfor, fier şi magneziu, previne demineralizarea oaselor şi luptă împotriva osteoporozei;
+ LAPTELE DE CAPRĂ este alimentul ideal în timpul sarcinii;
+ LAPTELE DE CAPRĂ este adjuvant în bolile însoţite de anemie, lipsa poftei de mâncare şi stări depresive;
+ LAPTELE DE CAPRĂ participă la regenerarea celulelor;
+ LAPTELE DE CAPRĂ este benefic pentru plămâni;
+ LAPTELE DE CAPRĂ are efecte bactericide, distrugând bacilul tuberculozei (Koch);
+ În convalescenţe, LAPTELE DE CAPRĂ redă vigoarea şi optimismul, este o bună sursă de energie datorită vitaminei B2;
+ LAPTELE DE CAPRĂ creşte rezistenţa la efort;
+ LAPTELE DE CAPRĂ protejează sistemul cardiovascular şi stabilizează tensiunea arterială;
+ LAPTELE DE CAPRĂ poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză, fiind mai uşor digerabil decât laptele de vacă;
+ LAPTELE DE CAPRĂ măreşte gradul de absorbţie al fierului şi ajută la regenerarea hemoglobinei în sânge;
Datorită acestor proprietăţi, laptele de capră poate fi considerat un “aliment-medicament”.
Laptele de capră este recomandat fără restricţii de vârstă şi se consumă nefiert, deoarece nu prezintă riscul transmiterii de boli ca în cazul laptelui de vacă. Nefiert, el păstrează toate substanţele nutritive și neutralizează acizii şi toxinele din organism.
Un pahar de lapte de capră (150ml) conţine 330mg calciu, adică 1/3 din doza zilnică recomandată (1000mg/zi pentru vârste între14-50 de ani) şi are doar 170 de calorii, fiind recomandat în curele de slăbire.
DEPOZITARE
Laptele trebuie păstrat la frigider la o temperatură ideală de 3-4 grade Celsius sau la congelator. Decongelarea se va face în frigider sau în apă rece – ca și la alte alimente, laptele de capră se deteriorează dacă este decongelat forţat – prin încălzire directă, la microunde etc.
Se consumă în stare crudă (NEFIERT) în termenul de valabilitate. În cazul în care laptele este FIERT este obligatoriu ca după fierbere laptele să fie răcit forţat cu apă rece.
ATENŢIE: Nu lăsaţi laptele fiert pe aragaz sau în bucătărie să se răcească singur!!!
TERMEN DE VALABILITATE
În stare crudă (nefiert), între 24-48 ore de la ora mulgerii. Dacă este fiert și răcit corespunzător termenul se prelungește cu 2-3 zile, iar pentru congelare perioada de valabilitate se ia în considerare din momentul decongelării.
DE UNDE CUMPĂRĂM LOCAL?
În judeţul Suceava am identificat momentan și testat lapte de capră și produse lactate de la următorii producători locali.
VEREȘTI – Ferma Bejenariu – 0751 687 537
Lapte proaspăt de capră – 12 LEI / LITRU
Caș proaspăt de capră – 25 LEI / KG