Care sunt cele mai vechi vinării din Moldova

1252
Care sunt cele mai vechi vinării din Moldova
banner mobila la comanda suceava

Pentru iubitorii de vinuri bune, Moldova este un nume cu renume, pentru că faima licorilor de peste Prut este binecunoscută în toată lumea, iar mulți turiști vizitează meleagurile moldovenești pentru a degusta soiurile autohtone.

Vă prezentăm în continuare povestea celor mai vechi vinării din Moldova, locuri unde soarele îmbrățișează vița de vie și o transformă în poezie lichidă, păstrată cu tainic meșteșug în sticle cerate și butoaie din lemn învechit.

Vinăria Purcari 

Cea mai veche vinărie din Republica Moldova este vestită prin soiurile Purcari Roșu și Negru, pe care le produce încă din anul 1827, când Țarul Nicolae I al Rusiei a emis un Decret Special, prin care la Purcari era creată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. 

Solul bogat în rubidiu conferă vinurilor din celebra vinărie situată în raionul Ștefan Vodă, o culoare purpurie intensă, asemănătoare cu cele de Bordeaux, cu un buchet intens şi complex.

Pentru iubitorii de vin și de călătorii, o vizită la Purcari reprezintă o frumoasă excursie în regiunea din apropierea râului Nistru și a Mării Negre, mai ales că se pot plimba cu barca pe lacuri, pot pescui și pot hoinări prin podgorii, iar degustările de vin sunt cu adevărat memorabile.  

Vinăria Castel Mimi

O altă vinărie cu istorie seculară este Castel Mimi, care a fost fondată în 1893, de către unul dintre cei mai prolifici vinificatori ai secolului trecut, Constantin Mimi.

Crama se află în Bulboaca, raionul Anenii Noi, zona vitivinicolă Codru, și reprezintă o combinație interesantă de tradiție în producerea vinului și modernitate în echipamentele de prelucrare a strugurilor, fermentare a mustului, păstrare și îmbuteliere a vinului.

Turiștii pot vizita aici cel mai mare parc de butoaie din Moldova, cu peste 1000 de baricuri, iar degustările de vinuri alese și mesele tradiționale oferite de gazdele de la Castel Mimi au dus faima acestui loc, adevărată atracțIe turistică pe harta Moldovei.

Vinăria Mileștii Mici

Printre vinăriile tradiționale moldovenești se numără și aceea de la Mileștii Mici, din raionul Ialoveni, vestită prin faptul că găzduiește cea mai mare galerie subterană de vinuri din Moldova, cu cea mai numeroasă colecție de vinuri din lume.

Vizitatorii au ocazia să colinde pe jos, cu bicicleta sau cu mașina prin 200 km de tuneluri din calcar, dintre care 55 km sunt pentru galerii de stocare a vinului. Aceste drumuri subterane sunt adevărate peșteri, unde adâncimea tunelurilor variază de la 30 la 85 m.

Vechea mină de piatră, transformată acum aproape o sută de ani în oraș vinicol subteran, reprezintă un obiectiv turistic important, iar pasionații de oenologie găsesc aici vinuri de colecție deosebite precum Sauvignon 2013, Cabernet-Sauvignon 1987, Codru 1987, Auriu 1986, Trandafirul Moldovei 1986.

Vinăria Cricova

O altă vinărie cu tradiție este Cricova, orașul stropilor de soare, cum este denumit de iubitorii licorilor din struguri. Turiștii găsesc aici tuneluri subterane care se întind pe  120 km și găzduiesc mii de butoaie și sticle cu vinuri de colecție.

Situată în centrul țării, în vecinătatea rezervației naturale Codrii, Cricova este vestită prin producerea de vinuri spumante produse după metoda Dom Pérignon, dar și în stil tradițional, pentru a obține spumante efervescente și nobile.

Podgoriile de la Cricova sunt printre cele mai vaste din Moldova și cuprind soiuri variate de struguri, așa că degustările de la vinărie reprezintă pentru vizitatori prilejuri de a cunoaște în detaliu oenologia din regiune și, bineînțeles, de a se delecta cu specialitățile culinare moldovenești, vestite în toată lumea.

Vinăriile vechi de peste Prut sunt locuri minunate pentru turiști și iubitori de vinuri, iar gazdele ospitaliere își așteaptă oaspeții printre dealurile colorate, încărcate de vii și miresme.

Pizza Suceava