Apartamentele mici pot avea farmecul lor, dacă știi să le pui în valoare. Niște culori bine alese, dimensiunea mobilei proporțională cu spațiul și doar un strop de imaginație pot face minuni! Cu toate acestea, decorarea poate fi o bătaie de cap, căci nu se aliniază întotdeauna perfect cu dorințele tale. De aceea, pentru a îmbina utilul cu plăcutul, trebuie să știi înainte câteva trucuri vitale pentru amenajarea unui spațiu îngust.
Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să-ți amenajezi apartamentul perfect!
Mobilă transformabilă care face minuni
În loc să ocupi spațiu prețios cu diferite obiecte de mobilier indispensabile, într-adevăr, dar extrem de mari, caută o soluție de compromis. Mobila 2-în-1 îți oferă răspunsul pe care îl căutai! În loc să așezi patul în mijlocul apartamentului, lăsând prea puțin loc pentru mișcare, optează pentru o canapea extensibilă, sau, de ce nu, pentru un pat care se strânge în dulap. Alege cât mai multe obiecte pliabile, în special mesele, și uită-te după acelea care pot fi multifuncționale. Și bineînțeles, nu uita să iei în calcul dimensiunile lor, pentru a se potrivi suprafeței tale. Nu uita, fiecare centimetru contează, deci asigură-te că îl valorifici la maxim.
Salvează câțiva centimetri în plus cu ajutorul unui instant electric
Cum spațiul este o reală problemă într-un apartament micuț, el trebuie salvat cu orice chip, chiar și când vine vorba de instalații tehnice. De aceea, dacă te gândeai să îți dotezi apartamentul cu un boiler, mai bine te-ai gândi de 2 ori înainte. În acest sens, există pe piață o alternativă mult mai potrivită pentru tine: instantul. Dacă vrei apă caldă, simplu și rapid, dă-i o șansă unui instant electric, care mai mult ca sigur nu te va dezamăgi. Modelele clasice de încălzire a apei pot ocupa un spațiu pe care trebuie neapărat să îl sacrifici. Instantele electrice nu sunt însă mai mari decât o valiză de mână, măsurând doar 50 de centimetri pe lungime și lățime, dacă vorbim de cele verticale. Ele sunt și cele mai potrivite pentru un apartament de mici dimensiuni. În plus, întreținute cum trebuie, pot funcționa până la 20 de ani, adică de 2 ori mai mult decât un boiler obișnuit! Mai mult, în timp ce într-un boiler apar în timp depuneri de rugină și zgură, instantul nu are aceste probleme. Micuț și extrem de folositor, el se atașează în baie, sau în bucătărie deasupra robinetului, salvând, astfel, mult din spațiul atât de valoros ție!
Construiește pe verticală!
Atunci când vine vorba de spații de depozitare, dar și de obiecte pur decorative, nu îți îndrepta atenția spre cele cu un volum sau circumferință mare. În schimb, alege multe obiecte înalte. Poți umple bucătăria cu dulapuri ce ating tavanul, sau cu o bibliotecă ce face la fel cu peretele din sufragerie. Astfel, nu doar că economisești spațiu, ci faci ca apartamentul tău să lase impresia unui loc mai mare decât este în realitate. De aceea, și templele se foloseau în trecut de coloane bine gândite, tocmai pentru a crea o impresie de înălțime și grandoare, cuvenite edificiului pe care îl deserveau. Deci, lasă-te inspirat și tu de vechii greci, care nu întâmplător au fost numiți unii dintre cei mai buni arhitecți din lume!
Curbe și adâncimi
Tot pentru a crea o impresie de spațiu mai larg, joacă-te cu liniile. Cele drepte și monotone, ce se întâlnesc în unghiuri drepte și perfecte, sunt statice și plicticoase. Ele sunt binevenite în spațiile într-adevăr mari, dar unui apartament mic îi pot fi fatale. De aceea, bazează-te pe linii ce par fără capăt, curgătoare și unice, curbate. Ele lasă impresia de mișcare și, inevitabil, impresia de lărgire a spațiului.
La fel și adâncimile. Alege ancadramentele în perete ale tablourilor și ferestrele cu pervaz în interior. Pentru a crea vizual adâncimea, alege culori diferite pentru obiect și rama acestuia. Aceste spargeri ale liniei plate a peretului dau impresia că apartamentul se continuă și mai mult, făcând să apară, astfel, și senzația dorită.
Pe lângă cele menționate, există și alte trucuri pentru amenajarea unui spațiu limitat. Dacă, totuși, nu te consideri capabil pentru a-ți decora eficient locuința îngustă, poți apela întotdeauna la un designer de interior. Dar până atunci, ca întotdeauna, internetul este prietenul tău cel mai bun și, dacă vei căuta cu atenție, vei găsi tot ceea ce ai nevoie online!
Fii imaginativ, gândește-te cum să folosești cât mai bine tot spațiul, chiar și pe acela care, la prima vedere, poate părea nefolosibil. Cu răbdare și imaginație vei avea în scurt timp cel mai chic apartament din cartier!