Probabil că locuința reprezintă proprietatea ta cea mai semnificativă, care te definește și de care este necesar să ai grijă. În interiorul său te simți protejat și ferit de orice eveniment neprevăzut și negativ care poate veni din exterior. Nenumărate persoane au această percepție cu privire la propria locuință, având în vedere că rolul acesteia este de apărare și ridicare a unei bariere față de tot ceea ce se află în afara spațiului intim pe care îl delimitează.
În cazul în care începi să te gândești, însă, la casa ta dintr-un punct de vedere practic, ajungi să înțelegi că nu este ocolită de pericole și că pot apărea multe situații neplăcute care nu depind de tine și care nu pot fi controlate. A fi precaut în acest sens nu presupune, de exemplu, numai să te asiguri că ușa este încuiată, iar gazul oprit. Prin urmare, dă click aici pentru a te informa cu privire la riscurile la care casa ta poate fi expusă și optează pentru o asigurare facultativă a locuinței care să îți ofere siguranta, astfel încât să stai mai liniștit atunci când te gândești la viitorul locuinței tale și, implicit, la al tău.
3 pericole la care poate fi expusă casa ta
- Furtul prin efracție
Acesta reprezintă unul dintre riscurile cele mai răspândite care îți vizează locuința, cu atât mai mult cu cât deții bunuri de valoare. Astfel, potrivit unui raport pus la dispoziție de Poliția Română, cu doi ani în urmă au fost sesizate la nivel național 23.025 de infracțiuni de furt din locuință, iar în 2019 numărul înregistrat a fost de 22.341. Dintre acestea, 234 au avut loc numai în primele cinci luni ale aceluiași an, în județul Suceava.
- Fenomenele atmosferice
Indiferent că este vorba despre furtuni sau zăpadă, acestea pot provoca daune semnificative. Este deja cunoscut impactul unor astfel de fenomene atmosferice asupra județului Suceava: în luna februarie a anului curent, furtuna Ciara a lovit întreaga zonă, rafalele de vânt smulgând acoperișurile mai multor locuințe. De asemenea, în județ intră periodic în vigoare codul portocaliu sau roșu de grindină și ploi torențiale, iar ninsorile abundente nu l-au ocolit niciodată. În cursul anului trecut, zeci de case au fost avariate din aceste cauze.
- Inundații și alunecări de teren
Conform unei statistici online, câteva zeci de localități din județul Suceava sunt supuse riscului unor alunecări de teren extrem de periculoase, care au loc în urma precipitațiilor. În repetate rânduri, zona s-a confruntat cu inundații ce au afectat numeroase locuințe, anexe și curți, unde au fost surprinse imagini dramatice. Cu doi ani în urmă, acestea au provocat daune în 47 de case, 88 de gospodării, 115 anexe și 201 de kilometri de drum comunal, așa cum reiese dintr-un raport predat Prefecturii Suceava. De asemenea, intemperiile din perioada 21 mai – 4 iunie 2019 au produs pagube în 79 de localități din zona Sucevei, în valoare de aproape 300 de milioane de lei.
Astfel, o măsură concretă și eficientă pe care o poți lua este aceea de a-ți asigura locuința, cu atât mai mult cu cât în fața anumitor fenomene, cum ar fi cele naturale, nu se poate dispune de niciun control. În acest fel, te poți pregăti pentru a face față oricărui incident, oricât de neprevăzut ar fi.