Vizitele de rutină la medic au un rol extrem de important în prevenția bolilor cronice și în gestionarea complicațiilor, atunci când bolile s-au instalat deja. Din păcate, multe persoane nu respectă această recomandare și merg la medic prea târziu. Din acest motiv, încep tratamentul abia în stadii avansate ale bolilor, ceea ce se asociază, uneori, cu un prognostic nefavorabil.
Vizita anuală la medic te poate ajuta să depistezi eventualele modificări care pot duce în timp la o patologie și să le elimini timpuriu. De asemenea, consultațiile medicale te pot ajuta să îți îmbunătățești stilul de viață, pentru a scădea riscurile privind sănătatea. Află care sunt consultațiile medicale pe care este recomandat să le faci anual.
-
Consultația medicală generală
Consultația medicală generală se efectuează în cabinetele medicilor de familie. Aceasta presupune o anamneză, care constă în evaluarea eventualelor simptome și a istoricului medical. Medicul va face o examinare fizică, pentru depistarea semnelor anormale. De asemenea, îți va evalua greutatea corporală, pentru a-ți aduce la cunoștință dacă este nevoie să scazi sau să câștigi în greutate. În plus, te va trimite să faci analize de sânge, pentru a verifica nivelul glicemiei, grăsimilor din sânge, hemoglobinei și altor parametri. Acest lucru ajută la stabilirea riscului de a dezvolta diabet zaharat sau boli cardiovasculare, precum și la diagnosticarea unor afecțiuni. Analizele probei de urină și de fecale sunt, de asemenea, recomandate. Medicul îți va da apoi o trimitere și pentru investigații de rutină – electrocardiogramă și ecografia abdominală. De asemenea, îți poate recomanda alte consultații de specialitate, în cazul în care consideră că sunt necesare investigații suplimentare.
-
Consultația stomatologică
Consultația stomatologică este esențială pentru menținerea sănătății orale. Se recomandă o astfel de analiză la fiecare 6 luni, ocazie pentru medic să evalueze starea danturii și să facă o igienizare profesională a dinților. Chiar și cu o igienă orală riguroasă, este normal ca placa bacteriană să se acumuleze la nivelul danturii, formând apoi depuneri de tartru. Acest lucru favorizează cariile, abcesele dentare, parodontoza și pierderea dinților. De aceea, vizita de rutină la medicul dentist te scapă de costuri ulterioare mai ridicate, cum ar fi necesitatea implanturilor dentare.
-
Consultația ginecologică
În cazul femeilor, consultația ginecologică trebuie efectuată anual. Așa vei ști starea de sănătate a aparatului genital feminin ca să începi din timp tratamentul eventualelor afecțiuni. Un aspect foarte important privind consultul ginecologic este testul Babeș-Papanicolau. Acesta este un test de screening efectuat după începerea vieții sexuale, care ajută la depistarea cancerului, dar și a celulelor precanceroase. Acesta constă în prelevarea de țesut de la nivelul colului uterin. În cadrul consultației, medicul poate preleva și probe de secreție vaginală, a căror analiză depistează infecțiile vaginale care pot fi, uneori, asimptomatice. De asemenea, în cadrul consultației gincologice, medicul va face și o ecografie transvaginală. Aceasta constă în introducerea în vagin a unei sonde ecografice, pentru a prelua imagini de la nivelul colului uterin, uterului și ovarelor.
-
Consultații de specialitate (dacă este cazul)
În unele situații, poate fi nevoie și de alte consultații medicale anuale. Este vorba despre consultațiile de specialitate, necesare în cazul persoanelor cu patologii, al celor cu factori de risc sau în vârstă. Iată câteva exemple:
- consultație cardiologică – este necesară în cazul pacienților cu boli cardiovasculare, dar și celor care prezintă factori de risc cardiovasculari (fumat, obezitate, alcoolism, dislipidemie, diabet zaharat etc.); de asemenea, este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.
- consultație oftalmologică – se efectuează de rutină la persoanele cu afecțiuni oculare sau probleme de vedere, precum și la persoanele în vârstă sau cu factori de risc (diabet zaharat tip 2, boli neurologice);
- consultație neurologică – indicată pacienților diabetici;
- consultație reumatologică – se recomandă de rutină la pacienții în vârstă;
- consultație urologică–se recomandă anual la bărbații care au vârsta peste 50 de ani;
În concluzie, consultațiile anuale pe care trebuie să ți le faci pot varia în funcție de condiția ta fiziologică și patologică. Mergi la medicul de familie, iar el te va îndruma corespunzător. Dacă vrei să termini mai rapid consultațiile de rutină, clinicile private – cum ar fi Clinica privată Medlife – pot fi de mare ajutor.