Conjunctivita este o afecțiune comună a ochiului, care cauzează inflamația și înroșirea suprafeței acestuia.
Există mai multe tipuri de conjunctivită, iar unele dintre acestea pot fi foarte contagioase. De aceea, consultul medical este esențial pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat!
Iată de câte tipuri poate fi conjunctivita, cum o recunoști și cum se tratează.
Ce reprezintă?
Ce este conjunctivita? Aceasta reprezintă o afecțiune acută, caracterizată de inflamația sau infecția conjunctivei. Conjunctiva este membrana transparentă și subțire care acoperă zona albă a ochiului și partea internă a pleoapelor (1).
Tipuri de conjunctivită
În funcție de cauza acesteia, conjunctivita poate fi de mai multe feluri, după cum urmează:
-
Conjunctivita infecțioasă
Aceasta este cea mai întâlnită formă a bolii. Poate fi cauzată atât de bacterii, cât și de virusuri.
- Conjunctivita bacteriană: Apare adesea în urma infecției cu stafilococi sau streptococi, dar și alte bacterii pot fi responsabile. Se transmite prin contact direct cu o persoană care are conjunctivită, prin folosirea la comun a produselor de make-up și prin atingerea ochilor cu mâinile neigienizate (1). Apare mai des la adulți și este comună în anotimpul de iarnă (2).
- Conjunctivita virală: În general, este cauzată de infecția cu virusuri ce produc răceala comună. Prin urmare, poate apărea atunci când prezinți o infecție respiratorie de tract superior sau dacă o persoană răcită strănută/tușește aproape de tine (1).
-
Conjunctivita alergică
Persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere pot dezvolta conjunctivită alergică. Aceasta apare atunci când ochiul vine în contact cu substanța alergenă, cum ar fi polenul sau praful (1).
De asemenea, acest tip de conjunctivită poate apărea dacă porți lentile de contact dure, dar și în cazul celor moi, dacă nu sunt înlocuite frecvent (1).
-
Conjunctivita chimică
Aceasta apare atunci când ochiul intră în contact cu substanțe iritante, cum ar fi clorul din piscine, aerul poluat sau alte chimicale (1).
Manifestări
Simptomele diferă în funcție de tipul conjunctivitei și pot apărea la unul sau la ambii ochi. Afecțiunea se manifestă prin (1, 2):
- mâncărime la nivelul ochiului;
- înroșirea ochiului;
- senzația de disconfort sau iritație oculară – poți avea impresia că ai un corp străin în ochi;
- secreții oculare anormale – apoase (în cazul conjunctivitei alergice și virale) sau alb-gălbui/puroi, de consistență groasă (în cazul conjunctivitei bacteriene). De asemenea, scurgerea de puroi cauzează lipirea genelor și pleoapelor;
- sensibilitate la lumină și umflarea pleoapelor – în cazul celei alergice.
Tratament
Tratamentul este prescris de medic și variază în funcție de tipul conjunctivitei.
Pentru conjunctivita virală nu există tratament. Aceasta trece de la sine în 7-10 zile. Totuși, compresele umede calde pot ajuta la ameliorarea simptomelor (1).
Dacă este vorba de o conjunctivită bacteriană, medicul îți va prescrie picături sau unguent cu antibiotice pentru ochi. Nu întrerupe tratamentul mai repede decât a recomandat medicul, chiar dacă manifestările s-au ameliorat între timp (1)!
În cazul conjunctivitei alergice, medicul îți poate prescrie medicamente antialergice sau picături pentru ochi cu efect antiinflamator (1).
În ceea privește conjunctivita chimică, doctorul poate recomanda clătirea ochilor cu soluție salină, cum ar fi ser fiziologic (1).
Prin urmare, dacă te confrunți cu simptome de conjunctivită, adresează-te medicului pentru diagnostic și tratament corespunzător!
Referințe:
- Roth, Erica. “What You Need to Know about Conjunctivitis.” Healthline, Healthline Media, 17 Feb. 2022, www.healthline.com/health/conjunctivitis. Accessed 12 Oct. 2022.
- Durbin, Jim. “The Three Main Types of Conjunctivitis – DMEI | Dean McGee Eye Institute.” DMEI | Dean McGee Eye Institute, 21 Apr. 2021, dmei.org/blog/the-three-main-types-of-conjunctivitis/. Accessed 12 Oct. 2022.